MAROKO

                             

 

 

 

THE BEST OF MARAKEŠ

OPCIONO: CASABLANCA – RABAT – ESSAUIRA – SAHARA TRIP

02.10 – 12.10.2022. – još 2 slobodna mesta

11 DANA / 10 NOĆI

 

 

 

 

PROGRAM PUTOVANJA

 

1.dan (02.10.): Beograd – Pariz –  Marrakesh

Sastanak grupe na dogovorenom mestu. Let za Pariz 06:35h, broj leta JU 310. Sletanje u Pariz u 09:10h po lokalnom vremenu. Pauza između letova je 5h i 30minuta. Nastavak leta za Marakeš u 14:40h, broj leta AF1076 i sletanje u 17:00h po lokalnom vremenu. Po sletanju u Marrakesh, transfer do riada/hotela. Slobodno vreme za odmor i pripreme za prvi dodir sa gradom. U večernjim satima odlazak do trga Jemaa el- Fnaa, najvećeg trga Afrike, koji je pod zaštitom UNESCO- a. Mogućnost organizovanja zajedničke večere u nekom od brojnih lokalnih štandova sa hranom (po kojima je trg poznat) – svi ukusi Maroka na jednom mestu…Noćenje.

2.dan (03.10.): Marrakesh

Nakon doručka krećemo u fakultativno razgledanje grada (pešačka tura stari grad) – medine: džamija Koutoubia, iz XII veka, poznata kao arhitektonski uzor za sve džamije gradjene u Maroku; Saadien’s Tombs sakrivene iza Mulaj Jazidove džamije, poznate po fantastičnom enterijeru uradjenom u otmenom kararskom mermeru; El Badi Palace – gradjena po uzoru na Alhambru, nekada najraskošnija, danas gotovo u ruševinama, dočaraće vam moć i sjaj Saadinske sultanske dinastije; Bahia Palace – najlepše sačuvano marakeško zdanje iz doba marokanskog sultanata, u kome neretko rodjendane slave zvezde iz sveta šuobiza, poput Šon Kombsa aka Paf Dedija… Sve vreme prolazimo uličicama i sukovima (tržnice) medine, istražujemo berberske rukotvorine, tekistil, začine, zanatlijske radnje… pauza za ručak i predah. U popodnevnim satima fakultativno odlazimo u skriveni raj u novom delu grada (Gueliz)- Jardin Majorelle, čudesno delo pejzažne arhitekture u kojem je živeo i stvarao čuveni Yves Saint Laurent. Slobodno vreme. Noćenje.

 

3.dan (04.10.): Marakeš – Kazablanka – Rabat

Slobodni dani u Marakešu ili dvodnevni izlet Kazablanka – Rabat. Ukrcavamo se u bus/minibus i krećemo put Casablanca-e. Casablanca je kosmopolitsko srce Maroka i njegov glavni atlatski centar, kao i najveći grad države. Elegantne prodavnice i živahni kafići zajedno sa Art Deko vilama i tradicionalnim sukovim (tržnicama) čine ovaj grad izuzetno zanimljivim gradom. Moderna Kazablanka je mesto gde se Zapad sastaje i koegzistira sa arapskim tradicijama. Po dolasku kraći panoramski obilazak grada i pešačka tura po užem centru grada, nakon čega imamo slobodno vreme, kupujemo suvenire, pravimo fantastične fotografije… U dogovoreno vreme u popodnevnim satima nastavak putovanja za Rabat. Dolazak u Rabat. Noćenje.

4.dan (05.10.): Rabat – Marakeš

Nakon doručka krećemo u panoramski obilazak Rabata – grada koji nam nudi potpuno uživanje: Bab Oudaia glavni ulaz u kasbu Almohada uvodi nas u karakteričnu četvrt Kasbah of Oudayas koju nikada nećete zaboraviti, videćemo Andaluzijsku baštu iz perioda Francuske kolonizacije. Obilazimo blistavi Mausoleum of Mohamed V, upravo na ovom mestu se na hiljade Marokanaca zahvaljivalo za nezavisnost Maroka, Hassan Tower i naravno medinu izgradjenu u Andaluzijskom stilu. Nakon obilaska slobodno vreme do polaska za Marakeš. U dogovoreno vreme polazak za Marakeš. Dolazak u smeštaj. Slobodno vreme. Noćenje

5.dan (06.10.): Marakeš –  Ouarzazate – Dades Gorges

Doručak. Slobodni dani u Marakešu ili trodnevni fakultativni izlet – Sve tajne Berbera (SAHARA). Naše avantura počinje. Putujemo preko prevoja Tizi-n-Tička Atlas (2260m), sa dalekosežnim pogledom na planine, do tradicionalnog visokoatlaskog berberskog sela Telouet Kasbah i idemo u obilazak Kasbe El Glaui, bivšeg gospodara rata i paše od Marakeša. Nastavljamo i posećujemo UNESCO svetsku baštinu c, spektakularno utvrđeno selo (ksour). Ručamo u Ouarzazate i nakon ručka nastavljamo put do Dades Gorges gde ćemo dobro provesti noć u riadu/hotelu. Noćenje.

6.dan (07.10.): Marakeš / Dades Gorges – Merzouga

Posle doručka, put nas vodi od Dades klisura sve do saharske pustinje Merzuga. Berberska sela pored kojih prolazimo nam otkrivaju mnoštvo tajni. Proći ćemo kroz Tinjdad, Jorf i Erfoud u kojima ćemo osetiti početak saharske oaze Tafilalt. Put nastavljamo do Merzuge. Po dolasku nakon kraćeg odmora, uzjahaćemo osedlane kamile koje samo nas čekaju i odvode u avanturu po peščanim dinama. Uživaćemo u berberskoj tradicionaloj muzici i ritmu bubnjeva. Imaćemo priliku da sa najlepše tačke ovog dela saharske pustinje fotografišemo zalazak i izlazak sunca. Prenoćićemo u lux opremljenom kampu u nomadskim šatorima. Noćenje.

 

7.dan (08.10.): Marakeš/ Merzouga – Ouarzazate – Ait Benhaddou – Marrakesh

Nakon izlaska sunca i doručka vraćamo se u Merzugu, a zatim krećemo prema Ouarzazate. Na putu obilazimo berberske prodavnice u kojima možete kupiti suvenire poput fosila, tepiha, lampe, kože… Posetićemo i grad utvrdjenje / ksar Ait Benhaddou, jedan od najpoznatijih na startrans-saharskom karavanskom putu, koji je bio i mesto snimanja čuvenih filmova poput Lorens od Arabije, Isus Nazarećanin, Gladijator itd…U dogovoreno vreme nastavak puta za Marrakesh. Noćenje.

8.dan (09.10.): Marakeš – vodopad Uzud

Slobodan dan u Marakešu ili fakultativni odlazak do vodopada Uzud. Uzud Vodopadi – na 170km seveoistočno od Marakeša u planinskom vencu Srednjega Atlasa nalazi se jedan od najpoznatijih vodopada u celoj Africi – sa svojih ukupnih 110m visine Uzud vodopadi najviši su u Maroku i drugi po visini na kontinentu iza Viktorijinih. Dnevni obilazak ovih vodopada upoznaće vas i sa zanimljivim pejsažima marakeškog zaleđa koje je poznato po mnogim berberskim selima koja žive jednostavnim, ruralnim životom… sami vodopadi su kaskada u 3 nivoa od kojih je najviša oko 78m. Spustićemo se sa vrha do dna uređenom stazom, duž koje ćemo videti i lokalne slobodne atlaske majmune koji žive u okolini vodopada. Na samom dnu ćemo ući u čamce kojima ćemo se provozati i napraviti divne fotografije… potom ćemo se popeti na panoramsku terasu i uživati u ručku sa pogledom na vodopade. U dogovoreno vreme polazak za Marakeš. Slobodno vreme u Marakešu. Noćenje.

 

9.dan (10.10.): Marakeš – Esauira

Slobodno vreme u Marakešu ili vam predlažemo dvodnevni fakultativni izlet do Esauire. Pakujemo stvari i napuštamo smeštaj. Odjavljivanjeiz smeštaja i transfer do Esauire. „Biser Maroka“, beli grad i luka na obalama Atlantika očaraće nas posebnim šarmom i opuštajućom atmosferom. Nakon dolaska u smeštaj, slobodno vreme za uživanje na plaži, a u popodnevnim satima šetnja unutar zidina starog grada. Jedinstvenost Esauire je ta da se obala, usled čudnog delovanja struja tokom noći menja, pa plaža svakog dana izgleda drugačije, a tu je i čuveni vetar, alize, koji privlači veliki broj kajt i vindsurfera! Slobodno vreme za obilazak medine, galerija i umetničkih radnji, po kojima je grad nadaleko poznat. Noćenje.

10.dan (11.10.): Esauira – Marakeš

Nakon doručka odlazimo u neku od lokalnih kooperativa za preradu argana, koji prirodno raste samo u Maroku – razgledanja procesa pravljanja kozmetičkog i jestivog ulja, kupovina najkvalitetnijih organskih proizvoda od argana. Nakon obilaska transfer do Marakeša. Dolazak u Marakeš. Ulazak u sobe. Slobodno vreme. Noćenje.

11.dan (12.10.): Marakeš – Pariz – Beograd

Napuštamo sobe u dogovoreno vreme i transfer do aerodroma. Let za Pariz u 10:20h, broj leta AF1277. Sletanje u Pariz u 14:40h po lokalnom vremenu. Pauza između letova je 5h i 45minuta. Nastavak leta za Beograd u 20:25h, broj leta JU315. Sletanje u Beograd u 22:45h po lokalnom vremenu. Kraj programa. Sa osmehom na licu planiramo novo Manga putovanje.


SMEŠTAJ:

MARAKEŠ od 02.10 do 12.10.2022.

Hotel Lawrence D’Arabia 3* ili sl. – nalazi se na 20 min pešice od trga Jemaa-El-Fnaa. Sobe su dvokrevetne i trokrevetne, svaka sa sopstvenim kupatilom. U sobi se nalazi klima uredjaj, sef, tv uredjaj. U okviru hotela nalazi se kafić, bazen i restoran. Gostima je dostupan besplatan Wifi internet. Usluga: noćenje sa doručkom 

 

AGENCIJA AEROTURS

Garancija putovanja

Opšti uslovi putovanja

TA Aero Turs Niš

Opšti uslovi putovanja